Test The Potency Of Guava Leaf And Banyan Leaf Extract On Increasing Hemoglobin In Mice

  • Nova Lusiana Universitas Islam Negeri Sunan Ampel
  • Risa Purnamasari Universitas Islam Negeri Sunan Ampel
  • Indah Kurnia Sari Universitas Islam Negeri Sunan Ampel Surabaya
  • Jihan Farhah Huwaidah Universitas Islam Negeri Sunan Ampel
  • Eva Agustina Universitas Islam Negeri Sunan Ampel
Keywords: Banyan leaf, guava leaf, HB, anemia

Abstract

Guava leaf plants (Psidium guajava) and banyan leaf plants (Ficus benjamina) contain compounds that include polyphenols, flavonoids, carotene, tannins, and iron which have the potential to increase hemoglobin levels and prevent anemia. Research has been carried out with the aim of observing the effect of banyan leaf extract and guava leaf extract on hemoglobin levels in the blood of mice. The administration of banyan leaf extract and guava leaf extract was carried out for 14 consecutive days in mice with the same dose of 300 mg/kg/day. The results showed that banyan leaf extract could increase hemoglobin levels by 40.36% while guava leaf extract increased by 45.79%. So it can be concluded that the administration of guava leaf extract and banyan leaf is proven to increase haemoglobin levels

References

Aini, A., Ustiawaty, J., & Kartini, R. 2022. The Effect of Giving Methanol Extract from Magrove Leaves Rhizopora Sp. to The Increase of Erythrocite Amount in Anemia In-Vivo. Jurnal Biologi Tropis, 22(3), 921- 926.

Arifin. 2013. Hubungan Asupan Zat Gizi dengan Kejadian Anemia Pada Anak Sekolah Dasar di Kabupaten Boolang Mongodow Utara Manado .

Arifin, S. Dkk. 2013. Hubungan Asupan Zat Gizi dengan Kejadian Ejournal Keperawatan , 1.

Balitbangkes RI. Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar Tahun 2018. Jakarta: Balitbangkes; 2018.

Fadila, I., & Kurniawati, H. 2018. Upaya Pencegahan Anemia pada Remaja Puteri sebagai Pilar Menuju Peningkatan Kesehatan Ibu. In Prosiding Seminar Nasional FMIPA-UT (pp. 78-89).

Fitriany, J., & Saputri, A. I. 2018. Anemia defisiensi besi. AVERROUS: Jurnal Kedokteran dan Kesehatan Malikussaleh, 4(2), 1-14.

Girsang, G. E., Indriarini, D., & Woda, R. R., 2020. Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Jambu Biji (Psidium guajava linn) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli. Cendana Medical Journal (CMJ), 8(1), 450- 455.

Kassebaum NJ, Jasrasaria R, Naghavi M, et al. A systematic analysis of global anemia burden from 1990 to 2010. Blood. 2014;123(5):615- 624.

Kemenkes RI. Situasi Kesehatan Reproduksi Remaja. Infodatin; 2015.

Kumar S, Pandey AK. 2013. Chemistry and biological activities of flavonoids: An overview. Sci World J. 2013; 2013:162750.

Mardi, N. 2017. Pengaruh Perasan Daun Pepaya (Carica Papaya L.) Terhadap Kondisi Hematologis Mencitjantan (Mus Musculus Linn.) Anemia Melalui Induksi Natrium Nitrit. Biospesies.

Maulina, N. 2018. Perbandingan Efektivitas Madu dengan Ekstrak Buah Bit (Beta vulgaris) Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin (Hb) Pada Mencit Putih Jantan (Mus musculus L) Strain Double Ditsch Webster. ANATOMICA MEDICAL JOURNAL| AMJ, 1(3), 167-178.

Mustika, A., Rosmiyati, R., Iqmy, L. O., & Anggraini, A. 2021. Pengaruh Konsumsi Jambu Biji Terhadap Kadar Hb Pada Ibu Hamil Anemia. Jurnal Kebidanan Malahayati, 7(4), 793-800.

Narsih, U., & Hikmawati, N. 2020. Pengaruh persepsi kerentanan dan persepsi manfaat terhadap perilaku remaja putri dalam pencegahan anemia. Indonesian Journal for Health Sciences, 4(1), 25-30.

Naseer, S., Hussain, S., Naem, N., Pervaiz, M., and Rahman, M. 2018. Review: The Phytochemistry and Medicinal Value of Psidium guajava (guava). Clinical Phytoscience (4): 32

Nugraha, W. F., &Mulyani, T. 2020. Review Artikel: Etnofarmakologi Tanaman Tin (Ficus carica L.) (Kajian Tafsir Ilmu Tentang Buah Tin Dalam Al-Qur'an). Jurnal Farmagazine., (71), 85-65

Purwanto, A., & Saputro, I. R. C. D. 2022. Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Jambu Biji (Psidium Guahava L.) terhadap Escherichia Coli dengan Metode Difusi Silinder. JIIP-Jurnal Ilmiah Ilmu Pendidikan, 5(6), 1900-1905.

Restuti, A. N. S., Yulianti, A., & Lindawati, D. 2020. Efek minuman cokelat (Theobroma cacao L.) terhadap peningkatan jumlah eritrosit dan kadar hemoglobin tikus putih anemia. Jurnal Gizi Indonesia (The Indonesian Journal of Nutrition), 8(2), 79-84.

Sundaryono. Uji Aktivitas Senyawa Flavonoid Total dari Gynura segetum (Lour) Terhadap Peningkatan Eritrosit Dan Penurunan Leukosit Pada Mencit (Mus musculus).Jurnal Exacta, 2011;(9)2:8-16.

Utami, PR., dan Fuad K. 2018. Gambaran Kadar Hemoglobin pada Penderita Diabetes Melitus Komplikasi Ginjal. Perintis's Health Journal, 5(1), 99-105.

Wulandari, Y., Hartoyo, P., Anita, F., & Purwantiningsih, P. 2019. Analisis Jumlah Kadar Hemoglobin Dan Sel Darah Putih (Leukosit) Pada Mencit (Mus Musculus) Sebelum Dan Sesudah Radiasi Gamma Co-60 Dengan Berbagai Variasi Dosis. Jurnal Ilmiah Giga, 17(1), 9-18.

Yulianti, H., Hadju, V., & Alasiry, E. 2016. Pengaruh ekstrak daun kelor terhadap peningkatan kadar hemoglobin pada remaja putri di SMU Muhammadiyah Kupang. JST Kesehatan, 6(3), 399-404.

Published
2023-02-02